T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Pendik İlçe Halk Kütüphanesi

Sıkça Sorulan Sorular

1.  Kütüphane çalışma saatleri nedir?
   
 K
ütüphanemiz hafta içi ve Cumartesi günü dahil 8.30 – 19.00 saatlerinde açıktır.

Pendik İlçe Halk Kütüphanesi ne zaman açıldı ve nereye bağlıdır?

Kütüphanemiz 1969 yılında açıldı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıdır.

Kütüphanenin telefon ve mail adresini öğrenebilir miyim?

Telefon: 0216 354 0806

Mail: kutuphane3418@ktb.gov.tr

Kütüphanedeki her türlü kaynağı ödünç almam mümkün mü?

Danışma kaynakları dediğimiz materyal, kütüphane dışında kullanılmak üzere ödünç verilmez. Ansiklopediler, sözlükler, Rehberler ve kılavuz kitaplar, bibliyografyalar, indeksler ve özetleyici kaynaklar, el kitapları, yıllıklar, almanaklar, atlaslar, haritalar, seri yayınlar bu türdendir.

Kaç materyal (kitap, dergi vb.) ödünç alabilirim?

Üye olan kullanıcılara üç kitap, üç kitap dışı materyal olmak üzere en fazla altı materyal ödünç verilir. Ödünç verme süresi kitaplar için 15, kitap dışı materyaller için 7 gündür. Bu sayı ve süreler kullanıcıların başvurusu üzerine kütüphane idaresince artırılabilir.

Ödünç aldığım kitabın iade süresini nasıl uzatabilirim?

Ödünç alınmış materyalin iade süresi, kütüphaneye teslim gününden en az 5 gün önceden bildirmek koşuluyla, aynı süreyle uzatılır. Başka kullanıcılar tarafından önceden ayırtılan materyallerin süresi uzatılmaz. Üyelerimiz iade süresinin uzatılmasını KOHA otomasyon programında oturum açarak kendileri de yapabilirler.

Ödünç alınan kitapları geç getirdiğimde ne olur?

Ödünç aldığı materyali zamanında teslim etmeyen kullanıcıya, materyali teslim edinceye kadar yeni materyal ödünç verilmez. Ödünç aldığı kitabı zamanında getirmeyen kullanıcıya birer hafta arayla sözlü olarak, e-postayla, telefonla iki ayrı uyarı yapılır. Üçüncü ve son uyarı resmi yazı ile yapılır. Ödünç verme kurallarına uymamayı (materyali sürekli geç getirme, ödünç alınan materyali yıpratma veya iade etmeme, vb.) alışkanlık haline getirmiş kullanıcılara, kütüphane yönetimi tarafından kütüphane kayıtları da esas alınarak, ilk seferinde üç ay, ikinci seferinde altı ay hak mahrumiyeti uygulanır.

Ödünç aldığım kitabı kaybedersem ne olur?

Materyali kullanılamayacak derecede yıpratan, kaybeden ve iade etmeyen kullanıcıya aynı materyal veya yeni basımı aldırılır. Materyalin sağlanmaması durumunda materyalin rayiç bedeli kullanıcı tarafından, Maliye Bakanlığının ilgili birimine ödenir. Ödemeye ilişkin makbuz kütüphaneye teslim edilir.

Şehir dışında olduğum için ödünç aldığım kitapları nasıl iade edebilirim?

Ödünç alınan materyalin, materyali ödünç veren kütüphaneye geri verilmesi esastır. Ancak kullanıcı, materyalin ödünç alındığı ilden farklı bir ilde bulunuyorsa, bulunduğu ildeki il halk kütüphanesine iade edebilir. İadeyi alan il halk kütüphanesi, materyali ait olduğu kütüphaneye gönderir. Bu işlemlerden doğan giderler, iadeyi alan kütüphaneye aittir.

Kütüphaneler arası ödünç verme hizmetiniz var mıdır?

Kullanıcının gereksinme duyduğu materyalin il sınırları içerisinde bulunmaması durumunda, kütüphaneler arası ödünç verme hizmeti yerine getirilebilir. Kütüphaneler arası ödünç verme işlemleri, Bakanlığa bağlı kütüphaneler arasında olabileceği gibi, karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde diğer kurum ve kuruluşlara bağlı kütüphaneler ile de yapılır.

Ödünç alınan materyal, kütüphaneye giriş tarihinden itibaren bir ay süreyle ödünç alan kütüphane tarafından kullanıma sunulur. Kullanıcı tarafından süre bitiminden bir hafta önce yapılacak başvuru üzerine, materyalin ait olduğu kütüphanenin görüşü alınarak, ödünç verme süresi on beş gün uzatılabilir.

Koleksiyonda hangi tür kitaplar vardır?

Kütüphanemizde başvuru kaynakları,  felsefe, psikoloji, mantık, din, siyasal bilimler, ekonomi, hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, halk kültürü, eğitim, dil üzerine kitaplar, matematik, astronomi, fizik, kimya, bitkiler, hayvanlar, tıp, mühendislik, imalat, mimarlık, sanat, resim, müzik, gösteri sanatları, edebiyat, coğrafya ve tarih gibi konuların yanında birçok alt konuda kitaplar bulunmaktadır.

Hangi tür süreli yayınlar var ve bu süreli yayınları ödünç alabilir miyim?

Kütüphanemizde hemen her konuda 26 farklı süreli yayın mevcuttur. Süreli yayınların son sayısı hariç diğer sayılarını 7 günlüğüne ödünç alabilirsiniz.

Kitap dışında materyalleriniz var mı?

Kullanıcılarımız kitap dışında süreli yayınlar, e-kitap, sesli kitap, DVD film, oyuncak, gazete gibi kitap dışı materyallerimizden de yararlanabilirler.

Kütüphaneye kitaplar nasıl sağlanıyor?

Kütüphanemizde kullanıcı hizmetine sunulan kitaplar değişik şekillerde sağlanmaktadır.
1- Kütüphane ve Yayımlar Genel Müdürlüğü KYGM Materyal Sağlama Şube Müdürlüğü tarafından seçilip satın alınan kitaplar kütüphanemize gönderilir. KYGM, kitap sağlama konusunda kütüphanemizin ana kaynağıdır.
2. Kütüphane Müdürlüğü tarafından satın alınan kitaplar
3. Başka bir kütüphaneden devir yoluyla gelen kitaplar
4. Bağış yoluyla gelen kitaplar.

Kütüphane Kataloğu nedir (OPAC)?

Kütüphane kataloğu, Dewey Onlu Sınıflama Sistemine uygun olarak kayıtlarının oluşturulduğu bir sistemdir. Bu kayıtlar, kullanıcıların yayınlara ilişkin yer/konu, kütüphanede olup olmadığı ve erişilebilirliğine ilişkin çeşitli bilgileri verir. http://koha.ekutuphane.gov.tr/ adresinde kütüphane kataloğunu tarayabilirsiniz ve diğer halk kütüphanelerinin kataloğuna ve elektronik kitaplara ulaşabilirsiniz.

Katalog taramada nasıl araştırma yapabilirim?

Katalog taramada size sunulan erişim uçlarından (yazar, başlık, konu,  ISSN/ISBN vb.) birini seçerek taramanızı yapabilirsiniz.

Katalog taraması sonucunda tespit ettiğim kitaba nasıl ulaşabilirim?

Önce geçerli yer sonra yer numarasıyla kitaba ulaşabilirsiniz.

Aldığım kitabı yerinde bulamazsam ne yapmalıyım?

Katalog taramasında kitabın ödünçte olup olmadığına bakabilirsiniz. Kitap yerinde göründüğü halde bulamadıysanız kütüphane personeline danışa biliriniz.

Kütüphane Kataloğuna kütüphane dışından erişebilir miyim?

Evet. http://koha.ekutuphane.gov.tr/ adresinden tarama yapabilirsiniz.

Araştırmalarım konusunda nereden yardım alabilirim?

Kütüphane personelinden yardım alabilirsiniz.

Kütüphane Kuralları Nelerdir

- Kütüphanede yüksek sesle konuşmak ve gürültü yapmak yasaktır.

- Kütüphaneye ağzı kapalı şişe, termos vb. kaplarda içecek getirilebilir. Yiyecek ile girilmez.

- Kütüphane içinde sigara ve tütün mamulleri içilmez. İçenler hakkında yasal işlem uygulanır.

- Kütüphane materyallerine ve eşyalarına zarar verilmez.

- Kullanıcılar kendi eşyalarından sorumludurlar. Kaybolan ya da çalınan eşyalardan

  Kütüphane Müdürlüğü sorumlu tutulamaz.

- Raflarda bulmadığınız materyal için kütüphaneciye başvurunuz.

- Kitapları kullandıktan sonra raflara yerleştirmeyiniz.

- Bir kitabın tamamının fotokopiyle çoğaltılması mümkün değildir.

- Kütüphane kapanış saatinden 15 dakika önce salonlar boşaltılır.

Kütüphanede bilgisayar ve internet hizmeti var mıdır?

Kütüphanemizin giriş katında toplam 20 bilgisayar ile üye olan okuyucularımıza bilgisayar ve internet erişim hizmeti verilmektedir. Kullanıcılar için kişisel dizüstü bilgisayarları, tabletleri, akıllı telefonları ve diğer mobil cihazlar için internet erişim imkanı da sağlanmaktadır.

Fotokopi hizmeti mevcut mu?

Kütüphanemizde telif hakları kuralları doğrultusunda ücreti ödenerek çoğaltma hizmetlerinden yararlanma olanağı bulunmaktadır. Bir kitabın tamamının fotokopiyle çoğaltılması mümkün değildir. Türkiye'de üretilmiş eserler için http://www.telifhaklari.gov.tr/Kanunlar adresine başvurabilirsiniz.

Kitap bağışlayabilir miyim?

Kütüphaneye gerçek ve tüzel kişiler materyal bağışlayabilirler. Bağışlanan materyal yayın inceleme komisyonu tarafından fiziksel açıdan ve içerik yönünden değerlendirildikten sonra kabul edilir. Bağışlayan tarafından, bağışlanacak materyalin bir arada bulunması ve bağışlayanın adını taşıyan bir bölümde sergilenmesi talep edilemez.

Kütüphanede gerçekleşen etkinliklere katılabilir miyim?

Evet etkinlerimize katılabilirsiniz. Web sitemizden yapılacak etkinlikleri takip edebilir, katılmayı istediğiniz etkinlikle ilgili Kütüphanemizle iletişime geçebilirsiniz.

Pendik İlçe Halk Kütüphanesi’nde etkinlik yapabilir miyim?

Kamu kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, maddi kazanç amacı olmayan, girişler için ücret istenmeyen ve siyasi amaç içermeyen kültürel etkinlikler için, etkinlik tarihinde önceden planlanmış bir çalışma olmaması koşuluyla kütüphaneye ait salonlardan yararlanabilirler.

Etkinlik düzenlemek isteyenler en az bir ay önceden, etkinlik hakkında mülki amirlikten alınması gereken izni gösteren belgelerle kütüphane yönetimine yazılı olarak başvurur. Başvuruda etkinliğin konusu, amacı, tarihi ve süresi, katılımcıları, etkinliğin sorumluluğu üzerine alacak kişi ya da kişilerin adları ile iletişim bilgileri belirtilir.

Kütüphane yönetimi başvuruyu inceler, etkinliğin belirlenen tarihte ve zamanda yapılması için onay verir ya da gerekçesini belirterek reddeder.

Etkinliği düzenleyecek olan kurum ile kütüphane yönetimi arasında bir protokol imzalanır. Protokolde, gerekli araç ve gereçlerin etkinliği düzenleyenlerce karşılanacağı, programda yapılacak herhangi bir değişiklik için kütüphane yönetiminden izin alınacağı, çalışma sırasında oluşabilecek her türlü zararın etkinliği düzenleyenler tarafından ödeneceğini belirtilir. Etkinlik gerçekleştirilemeyecekse bir hafta önceden kütüphane yönetimine durum bildirilir.

Okul ve grup olarak kütüphanenizi ziyaret edebilir miyiz?

Evet. Okul ve grup ziyaretleri randevu alınmak suretiyle görevli personel eşliğinde yapılmaktadır kütüphanemizle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz. Web sitemizde bulunan oryantasyon menüsünden de ziyaret talebinizi iletebilirsiniz.

Kütüphaneye yiyecek ve içecek getirebilir miyim?

Kütüphaneye ağzı kapalı şişe, termos vb. kaplarda içecek getirilebilir. Yiyecek ile girilmez.

Kütüphanenizde staj yapabilir miyim?

Evet kütüphanemizde staj yapılabilir. Üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinde öğrenim gören ve zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Staj Yönergesi doğrultusunda, Müdürlük olan kütüphanelerde, genel sağlık sigortası pirimi, öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarınca ödenmek koşuluyla, staj yapabilirler. Staj başvuruları, staj yapılacak kütüphanenin bulunduğu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yapılır.

Gönüllü olabilir miyim?

Kütüphane yönetimi, gerekli gördüğü durumlarda öncelikli olarak Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencileri ve mezunları olmak üzere mülki amirin onayından sonra gönüllü olarak çalışmak isteyen kişilerden yararlanabilmektedir. Gönüllü personel, kütüphane yönetimi tarafından belirlenen kurallara uymak zorundadır. Kütüphane yönetimi, gerekçesini yazılı olarak bildirmek koşuluyla gönüllü personelin kütüphane ile ilişiğini kesebilir.


1.